הגורמים המשפיעים על הטרייס בהכנת הסבון
פורסם ע"י Sharona Rapaport בתאריך
אם אתם כבר מכינים סבונים אתם בטח מכירים את המונח Trace (טרייס) בעברית תלמים או עקבות.
המונח הזה מתייחס לנקודה בה תמיסת המים עם הסודה הקאוסטית מעורבבת ומאוחדת היטב יחד עם השמנים ואינה נפרדת, ניתן להבחין בה על ידי היווצרות קוים דקים על פני עיסת הסבון כאשר מרימים את המרית או הבלנדר.
שלב העקבות הוא נקודת ה"אל חזור" ממנה הסבון רק מסמיך ומתמצק יותר.
רמת הסמיכות של העקבות אחראית על אפשרויות העיצוב של הסבון.
ישנם עיצובים שמצריכים עקבות דקים וישנם כאלה שמצריכים עקבות עבים וסמיכים.
כדי להכין עיצובים מורכבים ומדוייקים בהכנת סבונים חייבים לדעת לשלוט בעקבות, ולהתאים את סמיכות עיסת הסבון לצורך שלכם ובעיצוב הנדרש.
בנוסף חשוב להבין שקיים שלב מקדים לשלב העקבות, זהו השלב בו השמנים ותמיסת הסודה הקאוסטית עוברים אמולסיה, מעורבבים באופן שווה ואינם נפרדים בתערובת הסבון.
ניתן לזהות את שלב האימולסיה על ידי בדיקה שלא נותרו פסים של שמן בתערובת הסבון הגולמי והיא עדיין לא התחילה להתעבות.
שלב העקבות אינו שלב הכרחי, ניתן להתחיל במזיגת הסבון גם בשלב האימולסיה, בתנאי שוידאתם שאכן השמנים והמים מאוחדים לתמיסה אחידה ואינם נפרדים.
במאמר הזה אסביר על הגורמים השונים שאחראים על סמיכות הטרייס
1. ערבוב
זמן ועוצמת הערבוב היא הקובעת העיקרית של משך הזמן שלוקח לסבון להגיע לעקבות, לכן השימוש בבלנדר מוט הוא הרבה יותר מהיר מאשר ערבוב ידני.
ככל שתערבבו יותר זמן, כך עיסת הסבון שלכם תסמיך יותר.
ערבבו בתחילה את הבלילה עם מטרפה, בהמשך ערבבו למשך זמן קצר עם בלנדר המוט רק עד לאיחוד מלא. במידה והבלילה מאוחדת מספיק והשמן לא צף מעל פני המים, זה הזמן להפסיק לערבב.
המלצה: במידה והבלילה מאוחדת, אבל לא סמיכה מספיק, הניחו אותה ללא ערבוב למשך כמה דקות, עד לקבלת המרקם הרצוי.
2. כמות המים במתכון
לפני הכנת הסבון בדקו שוב אם כמות המים במתכון מתאימה לעיצוב הרצוי.
במידה ואתם מתכננים לעשות עיצובים וערבולים בדוגמה של הסבון, רצוי להשאיר את הכמות ב 38% מהמים או מקסימום 35%.
רק במידה ויש לכם כמות גבוהה של שמנים נוזליים כמו שמן זית או שקדים ואינכם מעוניינים בעיצובים מיוחדים ממליצה לעשות הנחת מים 30-33%
אם אתם משתמשים בנוזל שונה להחלפת מים בעיקר כזה שמכיל אלכוהול או סוכר, מומלץ להשתמש בטמפרטורות נמוכות יותר ולוותר על הנחת המים כדי להעניק לכם את מירב זמן העבודה.
3. טמפרטורה
לטמפרטורת השמנים והמים יש תפקיד משמעותי במהירות המיצוק של בלילת הסבון.
כאשר טמפרטורת האיחוד נמוכה מדי, פחות מ 15 מעלות, חומצות השומן של השמנים המוצקים (חמאת קקאו, חמאת שיאה, שמן קוקוס) חוזרים למצב הצבירה המוצקה שלהם, מה שגורם גם לבלילת הסבון להתמצק.
מצב זה יכול לגרום לעקבות שקריים (false trace), כלומר בלילת הסבון נראת כאילו היא מאוחדת וסמיכה כשלמעשה רק השמנים הקשים התמצקו חזרה.
אם תמזגו את הסבון במצב הזה, יכול להיווצר מצב של הפרדות המים והשמנים.
מצד שני כאשר השמנים חמים מדי, זה גורם לתהליך ההכנה להיות מואץ ומזרז טרייס והתמצקות בלילת הסבון.
המלצה: טמפרטורת איחוד השמנים והמים די גמישה, אבל אם אתם רוצים להשאיר את בלילת הסבון דלילה לעיצובים לאורך זמן רב יותר רצוי לעבוד בגבול התחתון של טמפרטורות האיחוד בטווח של 30-35 מעלות
4. שמנים אתריים וריחות
חלק מהשמנים האתריים והריחות גורמים להאצה והתמצקות מהירה יותר של בלילת הסבון, בהוספה שלהם הבלילה נהית מוצקה וסמיכה מהר מאוד.
המלצה: לפני שאתם רוכשים ריחות חדשים או שמנים אתריים, קראו עליהם ובדקו עם הספק שלכם אם יש להם תכונות של האצת העקבות, או נסו אותם בפעם הראשונה בכמות קטנה של סבון.
5. סוגי השמנים במתכון
שמנים מוצקים (שקשים בטמרטורת החדר) נוטים להיות עשירים בחומצות שומן רוויות (לאורית, מיריסטית, פלמיטית, סטארית). חומצות שומן רוויות תורמות לקושי הסבון וגם לסבון להגיע לעקבות מהר יותר.
שמנים רכים (שנוזליים בטמפרטורת החדר) נוטים להיות עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות (אולאית, לינולאית ולינולנית). חומצות שומן בלתי רוויות הופכות את הסבון לרך יותר ומאטות עקבות בהכנת הסבון.
שמן יוצא מן הכלל הוא שמן קיק שמזרז את העקבות למרות היותו נוזלי, לכן מומלץ להגביל את כמות השמן הזה במתכון.
המלצה: במידה ותרצו להכין סבון עם עיצובים מדוייקים השתמשו באחוז גבוה יותר של שמנים נוזליים מאשר השמנים המוצקים
6. אבקות וצבעים
חימרים, אוקסידים, טיטניום דיאוקסיד ופחם פעיל ידועים כסופחים לחות ולכן בעלי סיכוי גבוה לגרום לבלילת הסבון שלכם להתמצק מהר יותר.זה לא אומר לא להשתמש בהם, אלא רק עוד גורם שכדאי שתקחו בחשבון כשאתם מכינים את הסבון שלכם.
המלצה: בסבון בו אתם מתכננים להוסיף אבקות שמסמיכות את הסבון מהר, ערבבו את הסבון מעט, רק עד לשלב האימולסיה, הוסיפו את האבקות לפי הצורך וערבבו ידנית.
עכשיו כשיש בידכם את כל המידע הזה, יש לכם הזדמנות לשלוט בתהליך ייצור הסבון ולהפסיק לתת לסבון לשלוט בכם, יהיה לכם הרבה יותר ביטחון בהכנת הסבונים, מה שיוביל להצלחה ביצירת עיצובים מורכבים, מערבולות יפות ונוסחאות סבון מגוונות.
אם אהבתם את המאמר הזה, בטח תאהבו גם לקרוא על:
יתרונות החימר הברזילאי
למה סבון טבעי צריך זמן הבשלה?
למה כדאי להשתמש במחשבון הסבון?
תודה. כמו תמיד את מעשירה את קוראיך בהמון ידע. ושוב תודה
איזה יופי של הסבר, שנים שאני מכינה סבונים ומגיעה חטיירס דליל ביותר על מנת לעשות דוגמאות בסבון. נהנתי חקרוא מאמר מרחיב ידע ואופקים. תודה על היותך
תודה שרונה על המידע שאת חולקת איתנו מאוד בהכנת הסבון.