גרה בחולון? מפרגנת לך משלוח חינם בחולון בלבד בהזמנות מעל 100 ש"ח - בהזמנה יש לבחור איסוף עצמית

איך לחשב שומן חופשי בסבון?

פורסם ע"י Sharona Rapaport בתאריך

שומן חופשי בסבון (Superfat) הוא שמן שנשאר כשמן ולא הופך לסבון בתהליך ההכנה.

למה בכלל להשאיר שומן חופשי בסבון?

אם כל טיפת שמן תהפוך לסבון, מעבר לניקוי הלכלוך לא תהיה בו בכלל הזנה מה שיכול לגרום לתחושה של יובש בעור, בסבון שהשאירו בו שומן חופשי, מולקולות קטנות של שמן נלכדות בין מולקולות הסבון ואלו מועברות לעור בזמן השימוש בו, זה גם מה שמעניק לעור את ההזנה ונותן הרגשה של עור רך ונעים.

סיבה נוספת להשארת שומן חופשי בסבון היא כדי להוריד את הסיכון שבסבון יהיה עודף סודה קאוסטית.

אם נחשב במתכון כמות סודה קאוסטית מדוייקת לכמות השמן כך שהיא תהפוך כל טיפת שמן לסבון, בסבון לא אמור להיות עודף של סודה קאוסטית, אבל מה קורה אם יהיו כמה גרמים של שמן שישאר על הכלי ולא יכנס לערבוב הסופי?

יווצר לכם סבון קאוסטי שיגרום לגירוי העור שלכם.

לעולם איננו יכולים להיות מדויקים לחלוטין עם משקל החומרים ותמיד יכולים להתרחש שינויים קטנים בכמויות, אפילו כמות קטנה עודפת של סודה קאוסטית תגרום לסבון שלכם להיות בלתי שמיש.

איך מחשבים כמה סודה קאוסטית דרוש למתכון הסבון?

לכל שמן יש ערכי סיבון משלו (SAP), כלומר צריך כמות שונה של סודה קאוסטית כדי להפוך שמן מסויים לסבון, כשיוצרים מתכון לסבון מחשבים כמה סודה קאוסטית נחוצה בכדי להפוך את המשקל של כל שמן לסבון ולחבר אותם יחד.

משקל השמן x ערך הסיבון (SAP) =  משקל הסודה הקאוסטית הדרוש לסבון.

לדוגמה:

ערך הסיבון של שמן זית הוא 0.135, כך שאם לדוגמה המתכון מכיל 100 גרם שמן זית החישוב צריך להיות:

100 גרם שמן זית X 0.135 = 13.5 גרם סודה קאוסטית

לשמן קוקוס יש ערך  סיבון של 0.183, למתכון שיש בו 100 גרם שמן קוקוס החישוב הוא:

100 גרם שמן קוקוס X 0.183 = 18.3 גרם סודה קאוסטית

הדרך הקלה לחישוב ערכי הסבון היא להשתמש במחשבון סבון ולחשב בו את הכמויות המדוייקות של השמנים והסודה, לכן כשמשנים סוג שמן אחד באחר במתכון יש לחשב מחדש את כמות הסודה קאוסטית במחשבון הסבון.
אם אתם עדיין לא יודעים לחשב במחשבון סבון ואתם רוצים ללמוד להרכיב מתכונים משלכם, בסדנה למתכוני הסבון בה אני מלמדת איך לעשות את זה.

אז איך מחשבים שומן חופשי?
כדי לחשב אחוזי שומן חופשי אין צורך להוסיף שמן למתכון, אלא להוריד מאחוזי הסודה הקאוסטית.

כלומר לא משתמשים בכל כמות הסודה כדי שתהפוך את כל השמן לסבון, אלא מורידים אחוזים מהכמות הסופית של הסודה הקאוסטית, כך שחלק מהשמן ישאר כשמן ולא יהפוך לסבון.
לפי החישוב לדוגמה :
100 גרם שמן זית מצריך 13.5 גרם סודה קאוסטית - נקבל 100% סבון ו 0% שומן חופשי
במידה ונרצה 5% שומן חופשי נכפיל את כמות הסודה ב95% ונקבל 12.825 גרם סודה קאוסטית – 5% פחות - נקבל סבון עם 95% סבון ו5% שומן חופשי

השאלה הבאה היא מה אחוז השומן החופשי האידיאלי במתכון?
כמו בכל מה שקשור בסבונים אין אחוז מסויים שהוא האידיאלי, ברוב המתכונים אחוז השומן החופשי הוא 5-7% אני לא ממליצה על אחוז נמוך יותר, אלא אם מכינים סבון כביסה או סבון כלים בו תרצו את אחוז השמן המינימלי.
ניתן גם לחשב אחוזים גבוהים יותר במקרה ובמתכון שלכם יש אחוז גבוה של שמנים מוצקים או שמן קוקוס כדי שהסבון לא יצא רך מדי.
חשוב להדגיש שבשיטה הקרה אין אפשרות לבחור מה יהיה סוג השמן שישאר בסבון כשמן, אחוז השמן החופשי הוא מסך כל השמנים הקיימים במתכון.

כמו תמיד הכי חשוב הוא להתנסות בסוגים שונים של מתכונים, כדי להבין מה אחוז השומן החופשי המועדף עליך.

מקווה שהמאמר הזה ייתן לך את הביטחון להתנסות בסוגי מתכונים עם אחוזי שומן חופשי שונים וכמו תמיד אם יש לך שאלות בנושא את פשוט מוזמנת לשאול.

אם את עדיין לא מכינה סבונים בעצמך בואי ללמוד להכין בסדנה הקרובה


שתף את הפוסט



← הפוסט הקודם הפוסט הבא →


אין תגובות

השאר תגובה

שים לב, תגובות חייבות להיות מאושרות לפני שיפורסמו.