גרה בחולון? מפרגנת לך משלוח חינם בחולון בלבד בהזמנות מעל 100 ש"ח - בהזמנה יש לבחור איסוף עצמית

יתרונות וחסרונות בכמויות המים במתכוני הסבון

פורסם ע"י Sharona Rapaport בתאריך

מים וסודה קאוסטית הם מרכיבים חיוניים בהכנת סבון טבעי, מים (או כל נוזל אחר שמכיל מים) משמשים לפירוק הסודה הקאוסטית כך שתוכל להקשר עם השמנים כדי להתחיל בתהליך הפיכת השמן לסבון בתהליך שנקרא סבוניקציה (saponification).
בתהליך ייבוש הסבון, חלק מהמים מתאדים ויוצרים סבון קשה ועמיד לאורך זמן, כמות המים אותם מוסיפים לסבון תלויים במתכון שמחשבים במחשבון הסבון.
ניתן לבחור ולהשתמש בפחות מים ממה שנדרש במתכון המקורי מה שנקרא "הנחת מים" במתכון.

קיימים יתרונות רבים בהפחתת כמות המים בסבון:

  1. כשנשתמש בפחות מים הסבון יתמצק ויתקשה מהר יותר ויהיה יותר קל יותר להוציא אותו מהתבנית
  2. שימוש בפחות מים מקצר את זמן התמצקות וייבוש הסבון, מכיוון שיש בסבון פחות מים שצריכים להתאדות
  3. שימוש בפחות מים יכולים להפחית את הסיכוי לנהרות גליצרין
  4. לסבון עם כמות מים מופחתים יש סיכוי נמוך יותר להיווצרות סודה אש (אבקת פודרה לבנה שנוצרת במגע הסבון עם החמצן) לסרטון הסבר מה זה ואיך למנוע סודה אש לחצו כאן

הכנת סבון טבעי
להנחת מים יש יתרונות רבים אז למה לא להוריד את כמות המים באופן קבוע בכל המתכונים?

הפחתת כמות המים במתכון בשיטה הקרה משפיעה על תופעות רבות, אבל בעיקר על מהירות התעבות והתמצקות בלילת הסבון.
ככלל, ככל שבמתכון יש פחות מים כך הסבון מתעבה ומתמצק מהר יותר.
הסיבה לכך היא שכמות הסודה מרוכזת יותר, מה שמזרז את תהליך החיבור של המים והשמן.

מכיוון שכמות פחותה של מים גורמת לסבון להאיץ ולהתעבות מהר יותר, הנחת מים יכולה להקשות על הכנת הסבון ועיצובו בעיקר אם המתכון מכיל כמות גדולה של שמנים קשים או שמנים אתריים שמזרזים עקבות, במקרים כאלו מומלץ להימנע מהנחות מים.
באופן כללי אני ממליצה להשתמש בכמות מים מופחתת במתכון רק למי שיש ניסיון רב ושולט היטב בטכניקה של הכנת סבונים לסבונאים מנוסים שיודעים לעבוד גם כשהסבון מתמצק במהירות.

טכנית, אין כמות מים "נכונה" במתכוני הסבון, מים הם בערך 22% מכלל המתכון (שמנים + שומן + מים) מומלץ לקבוע את כמות המים במתכון לפי כמות הסודה הקאוסטית ולא לפי כמות השמנים במתכון.

החלק החשוב בקביעת כמות המים במתכון תלויה בסוגי ואחוזי השמנים השונים.
במקרים שיש הרבה שמנים נוזליים במתכון ובעיקר אחוז גבוה של שמן זית רצוי להשתמש בהנחת מים משמעותית כדי לייצר סבון שיגיע לעקבות בזמן סביר, שיהיה קשה מספיק להוצאה מהתבנית אחרי יומיים ויתייבש מהר יותר.

בסדנאות המתחילים אנחנו מכינות סבון עם כמות מים מלאה ביחס של 3:1 כדי שיהיה מספיק זמן לעשות את כל העיצובים שרוצים וזה גם היחס שאני ממליצה לכל סבונאי מתחיל, כשמתנסים  וצוברים יותר ותק וניסיון ניתן להוריד בהדרגה את כמות המים עד ליחס של 2:1 או עד ליחס שנוח לכם לעבוד בו, בכל מקרה אין להוריד את היחס בין המים לסודה הקאוסטית לפחות מ1:1.

מה כמות המים המועדפת עליך?

לקריאת מאמרים נוספים:
איך לחשב שומן חופשי בסבון?
חמש שיטות להכנת סבון שלא מייבש את העור
סבון מלח


שתף את הפוסט



← הפוסט הקודם הפוסט הבא →


תגובה אחת

  • שרונה יקרה, תודה רבה על המידע. עזרת לי מאוד.

    נושא זה מעסיק אותי רבות דווקא משום שאין המלצה גורפת לגביו.

    יונה לוי בתאריך

השאר תגובה

שים לב, תגובות חייבות להיות מאושרות לפני שיפורסמו.